Wednesday, January 12, 2011

Responsive LED installation by ANL studio at The Parklands, South Bank, Brisbane, Australia

Through this experience with Lightwave, the designers wanted to ask the audience to think about the following questions: What surrounds you? What do those surroundings mean to you? Not only does the interactive content consciously provide the chance (or occasion) to express the bystander’s behavior, but it provides this experience through undulated formation by way of the invisible network vertically/horizontally/perceptively, in order to absorb the physical boundary (situation) and maneuver the public to explore the diversity of Lightwave with their performance. The fluid configuration is intended to animate the trajectories of the undulation/fluctuation so as to unite the top and bottom, the beginning and end. It ultimately invents an infinite loop as well as varied visual effects from many view points.



The project consists of two clusters, associated with architectural elements including a seating area, dictated pass-way, and reflected objects (layering tube), which is designed to create a continuous network. Each cluster is composed of a group of polycarbonate clear tubes and embedded LED lamps and lighting balls, arranged into an undulating surface with different densities/angles, sitting on top of architectural element, so as to create an encompassed space. Over the interactive contents, the density/angle will trigger the viewers’ activity with different and unique reflection, and create patterns through the tube/cluster.

Each unit of the transparent tube contains electronic module devices including infrared sensors and Micro-controlled circuits capable of recognizing the proximity of visitors. When triggered by the sensor, each electronic device delivers diverse kinetic lighting effects expressing a feeling of expanding, breathing, blinking, floating and shrinking by the different sequence of participant’s behavior in front of the installation units.










Architects: AnL Studio
Location:
Brisbane, Australia
Project Architects:
Keehyun Ahn and Minsoo Lee
Prototyping Design/Interactive Consultant :
Rory Nugent, Andy Doro
Project Management:
Laing O’Rourke, Byte Logic
Curator:
Creativesight, Hassell
Electrical Engineers and Lighting/Interactive Consultants:
Webb
Australia
Structural engineer:
OPUS
Cost Planning:
Mitchell Brandtman
Building Certification:
Certis
Surveying:
LandPartners
Construction and Construction Management:
Laing O’Rourke
Project Year:
2010
Photographs:
Courtesy of AnL Studio
Interactive Fabrication:
Watthouse, Zenith, Xenian, CTI, Imaginus
Fabrication:
Flow Force, Heyday
Landscaping:
Dig It, South Bank Corporation,
Concrete Supply:
Boral

Facilitated and presented by South Bank Corporation, Arts Queensland and Unlimited: Designing for the Asia Pacific.

Supported by South Bank Corporation, having received financial assistance from the Queensland Government through art+place Queensland Public Art Fund. , AnLstudio, Laing O’Rourke, Byte Logic, Webb Australia, Opus, Certis, Heyday, Flow Force, Boral, Dig It, LandPartners.

via archdaily

http://www.archdaily.com/84670/lightwave-anl-studio/

No comments:

Post a Comment